Posted on Geef een reactie

Zijden stropdas wassen

zijde stropdasBij Sieb en Oscar verwerken we zijden stropdassen in de omslagen van fotoboeken. De tweedehands stropdassen zijn meestal afkomstig van kringloopwinkels, vrienden en familie of behulpzame klanten. Voordat we de dassen als omslag kunnen gebruiken moeten we ze uithalen, wassen en strijken.

Dat wassen lijkt een eenvoudig klusje maar is het niet. Het probleem is dat je zijde eigenlijk niet goed kan wassen met een normaal wasmiddel. De techniek die we nu gebruiken is vlekken voorzichtig deppen met wasbenzine en heel goed naspoelen. Daarna wassen we de stropdassen met een ‘speciaal’ wasmiddel van eigen receptuur. Geen standaard wasmiddel uit de supermarkt maar iets wat nog het meeste lijkt op shampoo (voor je haren). Op een heel lage temperatuur (bijna koud) kort en zachtjes wassen. Daarna koud uitspoelen en voorzichtig drogen in een handdoek.

De reden waarom een stropdas bijna nooit meer mooi vlak te krijgen is na een wasbeurt is niet de zijde maar de draad waarmee de stropdas is genaaid. Die krimpt en zet uit ten opzichte van de zijde. Wij hebben bij het maken van de boekjes hier geen last van omdat we de stropdas toch uit elkaar halen tijdens het verwerken.

Gebruik je de zijde stof niet voor een fotoboekje, maar wil je hem weer gewoon als stropdas dragen is het absoluut noodzakelijk dat je na het wassen de stropdas zo vlak en strak mogelijk laat drogen. Je kan daarvoor het beste een stukje karton in de vorm van de stropdas snijden en dat in de de das schuiven. Zo blijft de zijde stof goed in vorm.

Als je na het wassen je stropdas aan de buitenlucht wil laten drogen let dan goed op dat de stropdas uit de zon hangt. Zijde kan niet goed tegen fel zonlicht.

stropdas wassen persStrijken van een stropdas doe je door een theedoek over de stropdas te leggen. Op ‘stand twee’ voorzichtig met een stoomstrijkijzer rustig de das strijken.

Na het strijken persen wij de stropdassen super vlak met een boekenpers. Na zoveel geweld is de zijde toe aan een weekje rust om weer op adem te komen en te gaan glanzen. Hiervoor poetsen we de zijde op met een handschoen van schapenvacht. Nu is de zijde klaar om te verwerken in eenĀ fotoboekje.

Heb je zelf nog een goede tip om zijde stropdassen schoon te krijgen?
Laat het ons dan weten als reactie op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *