Posted on

Wat is Paisley motief?

Als je ons al langer volgt weet je dat het ‘Paisley motief’ de favoriet is voor onze fotoboekjes. Maar wat is Paisley print nu precies en waar komt het vandaan?

Veel mensen denken dat Paisley een “typical English” design is maar dat klopt niet. Het Paisley motief is al honderden jaren oud en stamt uit de tijd van de Perzische Sassaniden dynastie. Van daar werd het via het Mogol rijk naar India geëxporteerd. Omdat India lang een Engelse kolonie was namen soldaten het patroon op Kasjmieren shawls voor hun geliefde mee terug naar Engeland.
Paisley print
De kleurrijke doeken waren een perfecte aanvulling op de lange donkere jurken uit die tijd. In de winter waren de vierkante doeken een grote warme shawl. Door de lange reis die de doeken vanuit India moesten afleggen waren ze erg duur. Alleen de allerrijkste Engelsen van de hogere klasse konden de stof betalen. Omdat de stof veel werd gebruikt aan het hof van Koningin Victoria werd Paisley populair en gewild.

Schotse textielmakers zagen een markt en produceerden al snel van lokale wol goedkope varianten van de doeken. De meeste textielfabrieken stonden in de regio Strathclyde, met als belangrijkste stad Paisley. Daar komt dan ook de huidige naam van het motief vandaan. De stad is al honderden jaren het centrum van weefkunst en de arbeiders waren de best betaalde vakmensen van Engeland.

Van oorsprong bestaat het motief voornamelijk uit roodtinten. De Schotse replica’s verschenen al snel in vele andere kleuren. Door de komst van de “Jacquard” weefgetouwen werden veel meer variaties mogelijk. De “Jacquards” werken met een ‘ponskaart’ waardoor het patroon veel sneller geweven kan worden. Het Paisley patroon kon daardoor niet alleen aan de rand maar over het hele oppervlakte van de doek geweven worden. Tegenwoordig wordt Paisley steeds minder echt geweven en vaker gewoon gedrukt op de stof. Minder mooi, maar veel sneller en goedkoper.

Als je goed om je heen kijkt zie je (vooral in Engeland) het patroon overal terugkomen. Natuurlijk in shawls en stropdassen. Maar ook in shirts, jassen en meubelstoffering. Afhankelijk van de trends komt Paisley print steeds weer terug in de mode. Toppunt was de Sixties waar The Beatles en hippies dol waren op het patroon. John Lennon liet zelfs zijn Rolls-Royce beschilderen in Paisley patronen.

Zelf Paisley tekenen
Paisley is niet voor niets zo populair bij hippies en andere liefhebbers van spiritualiteit. Veel mensen zien in de druppelvorm een teken van leven en vruchtbaarheid. Het is in ieder geval een vorm die ook veel in de natuur voorkomt. Het verhaal gaat dat het oorspronkelijke Paisley patroon ook gebaseerd is op de vorm van een vrucht.

Het tekenen van de vormen is heel makkelijk. Probeer maar eens. Je begint eenvoudig met een druppelvorm waar je onderaan een krul aan geeft. Vervolgens trek je er steeds een ander randje omheen. Hierin ben je helemaal vrij in, experimenteer er lustig op los. Maakt niet uit waar je op de bladzijde begint, je kan er altijd weer vormpjes tussen tekenen. Heel erg leuk om te doen. Als je een Paisley tekening eerst maakt met zwarte pen kan je de vormen daarna inkleuren. Hier kan je avonden mee bezig zijn. Leuk om te doen en heel rustgevend.