Geluk zit in een klein boekje

Hoi, ik ben Max. Huishond van Sieb & Oscar.
Als we een verhaal over de geschiedenis van Sieb & Oscar gaan vertellen begin ik met een plaatje van mij toen ik nog een puppy was (maar nu ben ik een stoere labrador hoor…).

Stropdassen
Sieb & Oscar is ontstaan toen we ontdekten dat er weinig echt mooie fotoboeken zijn. We wilden een boekje maken met niet alleen foto’s maar ook inspirerende teksten naast de plaatjes. Zo maak je van je dierbare foto’s een tastbare herinnering. Als cadeau voor een geliefde of voor jezelf.

Zo’n bijzonder boekje vraagt om bijzondere materialen. Op oma’s zolder vonden we een grote kist met oude stropdassen van opa. Die zijden stropdassen zijn we aan elkaar gaan naaien om een prachtige boekomslag mee te maken. Naast de bijzondere omslag heeft elk boekje ook een leeslint met Tibetaans bedeltje.

De boekjes zelf zijn bijzonder, maar ze worden ook op een bijzondere manier gemaakt. We proberen zoveel mogelijk tweedehands materialen te gebruiken. Naast de stropdassen hergebruiken we het kartonnen bookboard van andere boeken. De voering aan de binnenkant is oud (kerst)pakpapier of retro behang. Onze verzenddoosjes snijden we zelf uit oude verpakkingen.

Voor het inbinden gebruiken we ook iets bijzonders: tandzijde (niet ‘tweedehands’ natuurlijk). Omdat dat al gewaxt is komt het niet zo snel in de knoop. Bovendien geeft het een lekker fris tintje aan de boekjes.

Handwerk
In deze tijd van snel, sneller, snelst vinden wij het belangrijk om de tijd te nemen voor het maken van een ambachtelijk product. We naaien de katernen met de hand aan elkaar. Dat is mooier en steviger dan machinaal gebonden boeken. Zelfs de snijmachine en boekenpers bedienen we met de hand. We hopen dat de liefde voor het vak te zien is aan onze fotoboekjes.

Naast een goede zorg voor dieren en het milieu vinden we de mensen die werken bij Sieb & Oscar heel belangrijk. Iedereen is uniek en bijzonder. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Wil je ons een keer ontmoeten en zien hoe de boekjes worden gemaakt? Neem dan contact met ons op om te zien op welke markt of beurs we binnenkort te vinden zijn. Of volg ons op Instagram.